Veelgestelde vragen

Zijn de reisdata voor 2022 al bekend? + -

Voor alle reizen in de zomervakantie en de Amelandreis zijn de data inmiddels bekend. Klik hieronder voor een overzicht.

 

reisdata 2022

Bemiddelen jullie bij het plaatsen van Oekraïense vluchtelingen (kinderen)? + -

Europa Kinderhulp bemiddelt niet bij het plaatsen van vluchtelingen bij gast- of vakantiegezinnen in Nederland. 

Het plaatsen van vluchtelingen bij gezinnen gebeurt via de gemeente. 

klik hier voor het persbericht

Worden er Oekraïense kinderen opgevangen door vakantiegezinnen van Europa Kinderhulp? + -

Op eigen initiatief hebben een aantal vakantiegezinnen een paar weken geleden hun vakantiekinderen (nu ook met broertjes, zusjes en een aantal volwassenen) vlak bij de grens van Hongarije en Oekraïne, opgehaald. De kinderen uit Oekraïne die al vele jaren bij hun vakantiegezinnen in Overijssel komen, zijn al in Nederland. 

 

De groep, bestaande uit veertig(vakantie)kinderen en volwassenen uit Oekraïne, verblijft bij de voor hen bekende gezinnen. Alle officiële procedures lopen via de gemeenten waar de kinderen verblijven. Europa Kinderhulp heeft alleen een ondersteunende rol en kan advies geven. Europa Kinderhulp bemiddelt niet bij het plaatsen van vluchtelingen bij gast- of vakantiegezinnen in Nederland. 

Het plaatsen van vluchtelingen bij gastgezinnen gebeurt via de gemeente.

klik hier voor het persbericht

Gaat de Oekraïnereis dit jaar door? + -

Nee, in verband met de oorlog gaat de Oekraïnereis dit jaar helaas niet door. De overige reizen gaan wel door, zoals gepland. 

De Oekraïense kinderen verblijven op dit moment al bij de bij hen bekende gezinnen.Kijk bij ‘veelgestelde vragen’ voor meer informatie over dit onderwerp.

klik hier voor het persbericht

Is het ook mogelijk om een kind gedurende een kortere periode in ons huis op te nemen? + -

De vakantiekinderen komen meestal voor een periode van ca. 2,5 week (zie de vakantiedata op de site). Er zijn ook reizen van 10 dagen voor Nederland en België bijvoorbeeld.

Europa Kinderhulp bekijkt de mogelijkheid tot het aanbieden van kortere vakanties in de toekomst.

Zijn de vakanties altijd in de zomer? + -

Ja. Uitzondering hierop zijn de kinderreizen Berlijn en België. Deze kinderen kunnen door hun vakantiegezinnen uit de zomer ook met de kerst worden uitgenodigd.

Kunnen wij onze voorkeur opgeven voor het land van herkomst, de leeftijd van het vakantiekind en de voorkeur voor een jongen of een meisje? + -

Je kunt per regio kiezen uit een aantal landen van herkomst. Je kunt bovendien je voorkeur aangeven voor een jongen of een meisje en een leeftijdscategorie: 5-9 jaar of 10-12 jaar. Wij zullen zoveel mogelijk proberen rekening te houden met jouw wensen.

Wij wonen in het buitenland, kunnen wij dan ook voor een vakantiekind in aanmerking komen via Europa Kinderhulp + -

In principe verblijven kinderen die via Europa Kinderhulp een vakantie krijgen aangeboden gedurende de vakantieperiode altijd bij gezinnen op Nederlands grondgebied. Er kan echter dispensatie aangevraagd worden voor gezinnen die binnen een straal van 25 kilometer van de Nederlandse grens wonen. Voorwaarde daarbij is dat de gezinnen de Nederlandse nationaliteit hebben en over een aansprakelijkheidsverzekering beschikken.

 

Vakantie buiten Nederland

Indien je in Nederland woont en gedurende het verblijf van je vakantiekind voor een periode naar het buitenland op vakantie gaat, is dat in bepaalde gevallen en in overleg met Europa Kinderhulp mogelijk (niet het eerste jaar dat het kind bij je op vakantie is).

Kunnen vakantiegezinnen in aanmerking komen voor een onkostenvergoeding? + -

Nee, je ontvangt voor het opnemen van een vakantiekind of vakantiekinderen geen onkostenvergoeding. Het verkrijgen van een VOG is gratis wanneer het via het landelijk secretariaat wordt aangevraagd.

Wordt er voor de kinderen een dagprogramma gemaakt? + -

Het is de bedoeling dat het kind wordt opgenomen in het gezin en deelneemt aan het gewone alledaagse leven. Tijdens de vakantieperiode is er eenmaal een familiedag. Hierbij worden per regio alle vakantieouders, eigen kinderen en vakantiekinderen uitgenodigd om met elkaar te spelen en ervaringen uit te wisselen.

Wie kan vakantieouder worden? + -

In principe kan iedereen vakantieouder worden. Uiteraard moeten vakantieouders in staat zijn tijd en liefdevolle aandacht aan het kind te besteden. Ook zijn persoonlijke kwaliteiten als geduld en begrip voor een kind, dat onder moeilijke omstandigheden opgroeit, waardevol gebleken voor een succesvol vakantieverblijf. Wij maken bij de selectie van de vakantieouders geen onderscheid naar godsdienst, nationaliteit, culturele achtergrond of politieke voorkeur.

Hebben jullie informatie voor een spreekbeurt of werkstuk? + -

Zeker! Als je een werkstuk of spreekbeurt wilt houden over Europa Kinderhulp dan vind je alle informatie via deze link. Op deze pagina staat ook een handig PowerPoint-sjabloon om te downloaden. Je kunt hier ook een formulier invullen, dan sturen we je een spreekbeurtpakket op met o.a. pennen, notitieblokjes en het Europa Kinderhulp magazine.

Staat je vraag er niet tussen?Heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij proberen je dan zo snel mogelijk antwoord te geven.

Contact

Stichting Europa Kinderhulp,
Kerkbuurt 27, 1551 AB Westzaan
Banknummers
NL78RABO 0147.40.06.27