Informatie voor ouders/verzorgers

Informatie voor

ouders / verzorgers

Jouw kind gaat op vakantie met Europa Kinderhulp. Leuk, maar ook spannend! Op deze pagina staat informatie over de vakantie. Ook lees je het verhaal van Anja. Haar kinderen gaan ook met Europa Kinderhulp op vakantie. Wil je jouw kind aanmelden voor een vakantie? Dan lees je hieronder hoe je dat kunt doen.

Hoe kan ik mijn kind aanmelden?

Wanneer je wilt dat jouw kind via ons op vakantie gaat, dan kan je dat aanvragen via een medewerker van Kind op Reis in jouw provincie.

Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Gelderland
Rick de Heer, rick.deheer@europakinderhulp.nl

Noord-Holland
Joke Smit, joke.smit@europakinderhulp.nl

Zuid-Holland
Irene Ammerlaan, irene.ammerlaan@europakinderhulp.nl
06 – 21 48 18 99

Zeeland, Utrecht, West-Brabant
Marjo Vermaire, marjo.vermaire@europakinderhulp.nl
06 – 55 87 63 68

Limburg
Magda Schaefer, magda.schaefer@europakinderhulp.nl

Wat doet

Europa Kinderhulp

Europa Kinderhulp regelt vakanties voor kinderen. Dit zijn kinderen die anders niet op vakantie kunnen. De kinderen gaan op vakantie bij een gezin in Nederland. Europa Kinderhulp bestaat al langer dan 60 jaar. Er zijn al heel veel kinderen op vakantie geweest. Zij vinden dat vaak erg leuk! Veel kinderen mogen elk jaar bij hetzelfde gezin terugkomen.

Anja is moeder van Kiano (13 jaar) en Lina (11 jaar). Zij gingen in 2019 voor het eerst op vakantie via Europa Kinderhulp.
Als ouder is het natuurlijk best spannend om je kind uit logeren te sturen bij mensen die je nog nooit ontmoet hebt. Anja vertelt: “Ik moest eraan wennen. Vooral Kiano had het de eerste dagen moeilijk.” Europa Kinderhulp gaf de tip om Kiano een poosje niet te bellen, omdat hij heimwee kreeg door het bellen. En dat werkte!

Een aantal dagen later sprak Anja hem weer via de telefoon. Anja zegt: “Hij had het leuk gehad en toen was ik weer gerustgesteld. Toen hij terugkwam zei hij: Mama, ik wil weer volgend jaar! Lina had het makkelijker, ze heeft zelfs al vriendjes kunnen maken. Ik ben heel blij dat ze het hebben mogen meemaken.”

Bij wie gaat mijn kind op vakantie? + -

Jouw kind logeert bij een gezin thuis. Zo’n gezin noemen wij een vakantie-gezin. Dat kan een gezin met kinderen zijn. Maar het kunnen ook mensen zonder kinderen zijn. Wij kijken wat het best bij jouw kind past.

 

Wij vragen aan het gezin om vooraf een brief of kaart te sturen aan jouw kind. Dan weet jouw kind een beetje bij wie hij of zij gaat logeren. Soms zit er ook een foto bij de brief.

Is de vakantie veilig? + -

Wij vinden het belangrijk dat de kinderen een fijne vakantie hebben. Wij gaan daarom thuis op bezoek bij de gezinnen. Wij praten met hen en bekijken het huis. We bellen ook met mensen die het gezin kennen.

Alle volwassenen moeten een VOG hebben. Een VOG is een bewijs dat iemand geen strafblad heeft.

 

In de vakantie bellen wij met het gezin. Ook bellen we met het kind om te vragen hoe het gaat. Alle kinderen krijgen een kaart mee. Die kaart kunnen zij gratis opsturen wanneer zij zich niet fijn voelen. Dan gaat er iemand van Europa Kinderhulp op bezoek bij het kind.

 

Als het echt niet goed gaat, dan brengen wij het kind naar een nieuw gezin. Dan bellen we jou om dat te vertellen.

Hoeveel kost een vakantie? + -

Een vakantie kost hoogstens 35 euro per kind. Je krijgt een rekening van Europa Kinderhulp om de vakantie te betalen.

 

Kun je de vakantie niet betalen? Vertel het dan aan ons. Dan bedenken we samen een oplossing.

Wie brengt mijn kind naar het gezin? + -

Alle kinderen verzamelen op één plek in jouw provincie. Vanaf die plek reizen zij met de bus naar hun vakantie-gezin. In de bus zijn begeleiders van Europa Kinderhulp.

 

In juli krijg je een brief met de tijd en de plaats waar de bus vertrekt.

Wat als mijn kind ziek wordt op vakantie? + -

Het gezin zal goed voor jouw kind zorgen. Als er dringend hulp nodig is kan Europa Kinderhulp beslissen dat jouw kind een medische behandeling krijgt. We bellen jou dan zo snel mogelijk.

Welke verzekering moet mijn kind hebben? + -

Jouw kind moet een ziektekostenverzekering hebben.

Europa Kinderhulp heeft een aansprakelijkheidsverzekering voor de kinderen. Er is ook een bagageverzekering en ongevallenverzekering voor de kinderen afgesloten.

Mogen er foto's gemaakt worden van mijn kind? + -

Het gezin mag foto’s van jouw kind maken. Deze foto’s mogen zij niet op internet zetten.

 

Als Europa Kinderhulp foto’s van jouw kind wil gebruiken, vragen ze jou eerst om toestemming. Zonder toestemming gebruiken wij de foto’s niet.

Kan ik mijn kind spreken tijdens de vakantie? + -

Het gezin belt jou om te laten weten hoe het met jouw kind gaat. Je kunt met hen afspreken wanneer je met jouw kind kan bellen.

 

Het is niet goed om heel veel met je kind te bellen. Dan krijgt het kind sneller heimwee.

Mag mijn kind een telefoon meenemen? + -

Het is beter als jouw kind geen telefoon meeneemt. Jouw kind kan met de telefoon van het gezin bellen. Als kinderen zelf een telefoon hebben, krijgen zij sneller heimwee.

 

Moet je je kind dringend spreken, dan kan dat snel geregeld worden via Europa Kinderhulp.

Wat zijn de regels voor mijn kind? + -

Elk kind is weleens boos of lastig. Een kind wordt niet zomaar naar huis gestuurd.

 

Als jouw kind zich heel slecht gedraagt, kan het naar huis gestuurd worden. Dat gebeurt bijvoorbeeld als hij of zij gewelddadig is of drugs gebruikt.

 

Wij bellen jou als dat nodig is.

Heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij proberen je dan zo snel mogelijk antwoord te geven.

Contact

Stichting Europa Kinderhulp,
Kerkbuurt 27, 1551 AB Westzaan
Banknummers
NL78RABO 0147.40.06.27