Europa Kinderhulp

Op bezoek bij… de vakantiekinderen!

Spannend he? Als je nog niet weet wie er bij jou komt logeren. Wie zal er uit die bus, trein of het vliegtuig stappen? Wat voor type kind zal het zijn? Gaat hij of zij heimwee krijgen? En vooral: Hoe is de klik? Ook voor de vakantiekinderen is het reuzespannend. Bij hen gaan vragen door hen heen als: Spreken ze mijn taal wel? Hoe is het eten daar? Maar ook: Zullen ze wel een voetbal hebben?

Voor de Oostenrijkreis bezoeken onze medewerkers elk jaar de nieuwe vakantiekinderen*. We maken van alles mee, maar we zien vooral veel ouders die het beste voor hun kind willen én kinderen die stralen van geluk dat ze naar Nederland mogen komen. Hierbij een kijkje aan de andere kant, bij de kinderen thuis:

Eva & Janina.** Janina (11) en Eva (13) zijn twee zussen die in de gang staan te juichen als wij binnenkomen. Ze wonen bij hun vader. Eva nog niet zo lang, hiervoor woonde ze in een “Wohngemeinschaft”. Eva is met haar 13 jaar eigenlijk wat te oud om mee te mogen, maar er is een uitzondering voor haar gemaakt. Haar uitstraling lijkt in eerste instantie wat pittig, maar ze blijkt een lief meisje te zijn. Als ze een chocolaatje eet, deelt ze dat met haar zusje. Ze zijn heel geïnteresseerd en stellen heel veel vragen. Ze hebben allebei een ondeugende blik in hun ogen; met hen zal de vakantie niet saai worden!

Steffan. Steffan is 11, maar lijkt jonger. Tijdens ons gesprek fluistert hij steeds in zijn moeders oor als hij wat wil vragen, met ons praten is spannend. Langzaam ontdooit hij en durft hij wel met ons te praten. Als we bij het afscheid een zakje stroopwafels geven, zodat hij “Holland kan proeven”, schenkt hij ons zelfs een glimlachje.

Angelo. Angelo is met zijn 7 jaar het jongste vakantiekind van dit jaar. Zijn zus van 13 is al eerder met Europa Kinderhulp op vakantie geweest (en gaat dit jaar weer). Angelo vroeg zijn moeder of hij dit jaar ook naar Nederland mocht, na alle goede verhalen van zijn grote zus. Zijn jongere broertje is gehandicapt en er is net een baby geboren in het gezin. Zijn moeder en stiefvader zijn lief, maar er is weinig rust in het gezin. Wat zal het heerlijk zijn voor hem zijn als hij straks alle aandacht krijgt bij zijn vakantiegezin!

Elisa. Elisa is 9 en woont in een klein appartement met moeder, stiefvader en twee jonge zusjes, waarvan een met een beperking. Het is zo krap dat er een bed in de woonkamer staat. Er zit een gat in haar shirt en haar broek is vies. Maar Elisa straalt, want ze mag naar Nederland! Ze is nog nooit op vakantie geweest en kan niet wachten tot het zover is.

“Met hen zal de vakantie niet saai worden”

Milan. Milan is 12 en heeft anderhalf jaar geleden zijn moeder verloren. Samen met zijn vader en oudere zus woont hij in een appartement in Salzburg. Hij is gek op fietsen en voetballen. Hij wil graag een voetbal meenemen in zijn koffer, want “wat als het vakantiegezin geen voetbal heeft?”.

Andrea. Andrea is 10 en barst bijna uit elkaar van geluk dat ze naar Holland mag. Papa geeft ons een hand en verdwijnt in een slaapkamer, moeders vertrekt na een paar minuten naar het balkon voor een sigaret. De drie jongere kinderen in huis rennen gillend heen en weer. Andrea lijkt het niet door te hebben; ze babbelt gezellig met ons en laat haar dieren zien. Haar vrolijkheid werkt aanstekelijk.

Yessin. Yessin is 11. Zijn moeder is gevlucht uit Afghanistan en vertelt verdrietige verhalen over haar verleden. Ze doet haar best om haar zoon een mooi leven te geven. Ze heeft een baan in een supermarkt en volgt daarnaast een taalcursus. Ook heeft ze een auto-immuunziekte. De vakantie van Europa Kinderhulp is voor Yessin een mooie kans om zijn horizon te verbreden en voor zijn moeder een mogelijkheid om even op adem te komen.

Het was heel bijzonder om deze (en andere) kinderen en hun ouders te mogen ontmoeten. Ze kunnen stuk voor stuk een onbezorgde vakantie goed gebruiken! We vinden het leuk om nog meer verhalen van vakantieouders en vakantiekinderen te delen. Heb jij (na deze zomer) ook een verhaal dat je wilt delen? Stuur dan een mailtje naar jolien.harders@europakinderhulp.nl

*Bij Europa Kinderhulp worden alle kinderen zorgvuldig gematcht met de vakantiegezinnen. Want: hoe beter de klik, hoe groter de kans dat de kinderen worden teruggevraagd. Bij het koppelen kijken we naar zaken als gezinssamenstelling, interesses, de aanwezigheid van huisdieren, etc. Belangrijkste is dat we rekening houden met wat het kind nodig heeft. Is het thuis heel druk? Dan heeft het kind wellicht baat bij vakantieouders zonder thuiswonende kinderen. Heeft het kind thuis geen broertjes of zusjes, dan kan een vakantiegezin met kinderen juist hartstikke leuk zijn.

Voor de Oostenrijkreis wordt samengewerkt met het Jeugd Rode Kruis aldaar, zij maken het (financieel en organisatorisch) mogelijk dat onze medewerkers de kinderen bezoeken. Bij andere reizen is die mogelijkheid er niet. Voor die andere reizen werkt het koppelen net een beetje anders: daar worden de kinderen bezocht door de Uitzendende Organisatie die een verslagje schrijven over de kinderen. Op basis daarvan worden de kinderen met de vakantieouders (die ook allemaal een huisbezoek hebben gehad) gematcht.

** De namen van de kinderen en enkele persoonlijke details zijn gefingeerd i.v.m. hun privacy

Heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij proberen je dan zo snel mogelijk antwoord te geven.

Contact

Stichting Europa Kinderhulp,
Kerkbuurt 27, 1551 AB Westzaan
Banknummers
NL78RABO 0147.40.06.27