Europa Kinderhulp

Vakantiemoeder vindt, na jarenlange zoektocht, vakantiekind uit jaren ‘80 terug

 

Deel 2: 2023

In de jaren ’80 en ’90 viert de Duitse Christian jaarlijks drie weken vakantie bij zijn Nederlandse vakantiegezin. Ook als hij volwassen is, houden ze contact. Na het overlijden van Christians ouders en enkele verhuizingen raken ze elkaars adres kwijt en kunnen ze geen contact met elkaar meer opnemen. Vakantiemoeder Tineke doet jarenlang verwoede pogingen om hem weer op te sporen. Zo neemt ze contact op met ‘Spoorloos’ en ‘Adres onbekend’, maar dat levert niets op. Haar zoon, Peter, doet zijn best om Christian terug te vinden op Facebook maar ook die pogingen blijven zonder resultaat.

 

“Een klein wonder”

Eind 2022 neemt Tineke via Facebook contact op met Europa Kinderhulp. Ze stuurt ook foto’s op van destijds, in de hoop dat iemand zich hem zou herinneren. Tineke: “En toen is er een klein wondertje gebeurd!” Een medewerker van Europa Kinderhulp weet zijn telefoonnummer te achterhalen. In januari 2023, net na zijn verjaardag, belt Tineke Christian op. Tineke: “Dat was zo wonderlijk, zo apart.” De twee willen elkaar graag weerzien en spreken af dat Christian naar Nederland komt.

“Der Kontakt wird jetzt bleiben”

“Ze heeft me weer opgebouwd”
Kort daarop is het al zover. In februari komt Christian voor een aantal dagen op bezoek en zien ze elkaar na al die jaren weer. Hij vertelt: “Toen ze mij belde, ging het niet zo goed met mij. Ze heeft me uitgenodigd en me weer opgebouwd.” Het bezoek aan zijn “Hollandmutter”, zoals hij haar noemt, is precies wat hij op dat moment nodig had. Het voelde ook meteen weer vertrouwd voor hem. In maart komt Christian weer op bezoek, dit maal wat langer.

 

Herinneringen ophalen
Als Christian op bezoek is, gaan ze samen boodschappen doen en halen ze dubbelvla. Tineke: “Ik was helemaal vergeten dat we dat vroeger aten als hij er was. Toen hij erover begon, herinnerde ik me weer dat hij toen verbaasd was dat we elke dag een toetje hadden. Ik heb hem in de supermarkt laten kiezen wat hem lekker leek. En dat was dubbelvla.” Zo halen ze samen allerlei herinneringen op.

Christian hoorde destijds gewoon bij het gezin en ook nu draait hij mee in het dagelijks leven. Hij gaat mee de hond uitlaten en begeleidt Tineke naar een bezoekje bij de kapper. En verder is het vooral praten, praten, praten.
De twee zijn vastbesloten om elkaar niet meer uit het oog te verliezen. Christian zegt dan ook vol overtuiging: “Der Kontakt wird jetzt bleiben!”

 

Lees hier deel 1: Vakantiemoeder op zoek naar vakantiekind uit jaren ’80 
 

Europa Kinderhulp heeft schriftelijke toestemming van de betrokkenen voor de publicatie van dit verhaal en de foto’s

 

Heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij proberen je dan zo snel mogelijk antwoord te geven.

Contact

Stichting Europa Kinderhulp,
Kerkbuurt 27, 1551 AB Westzaan
Banknummers
NL78RABO 0147.40.06.27