Europa Kinderhulp

Brief aan mijn vakantiedochter

Lieve Klara*,

We ontmoetten elkaar voor het eerst toen jij als zesjarige uit de bus stapte. De bus die jou had opgehaald uit het verre Oost-Duitsland. Op weg naar een vakantie in Nederland die jouw papa en jouw broer jou zo gunden.  En hier sta je dan. Een klein meisje met een brilletje op en donkerblonde haren. Verlegen sta je voor de bus en je kijkt naar de grond. De tranen branden in mijn ogen, och meiske zo klein nog en dan helemaal in een ander land bij vreemde mensen. Ik probeer je in mijn beste Duits welkom te heten en je kruipt bij onze dochter van 1,5 jaar achterin de auto op weg naar een nieuw avontuur.

Hoe moeilijk moet het voor jou zijn om op zesjarige leeftijd in een nieuw gezin te komen in een ander land, ver weg van jouw papa en broer. Een gezin met andere regels. Andere mensen, een heit en mem en een dochter van 1,5 jaar. Lieve Klara, toentertijd heb ik me misschien niet altijd beseft hoe moeilijk dit voor jou is. Ik wil je laten weten dat ik het ongelooflijk dapper en fijn van jou en je papa en broer vind dat jij ieder jaar bij ons op vakantie komt.

“Ik mag meegenieten van jouw glunderende gezicht.”

Met jouw zes jaren ben je veel te zelfstandig in mijn ogen. Je wilt alles wel doen en begint uit jezelf met de afwas. Je doucht jezelf volledig, droogt je af, poetst je tanden en gaat met je pyjama aan in bed liggen zonder dat ik iets hoef te zeggen. Jouw zelfstandigheid raakt me, omdat ik zie dat je daarin ook zorg mist. Je bent nog maar zes, lieve schat.

Maar in die zelfstandigheid zie ik ook jouw kracht! Je bent een prachtig en krachtig kind. Ik zie en voel jouw hunkering naar gezien te willen worden. Je let erg op hoe ik de dingen doe als ‘mem’. Je staat met grote ogen naast me wanneer ik mijn haren doe of voor de spiegel sta om make- up op te doen. Ook geniet je ontzettend van simpele dingen als een picknick, een rondje fietsen of zwemmen in het meer. In dit alles besef ik me steeds dat jij jouw mama moet missen….

Lieve Klara, weet dat ík ook geniet van jouw komst. Ik mag meegenieten van jouw glunderende gezicht. Met de kwaliteiten die jij bezit kun je heel ver komen in het leven, jouw zorgzaamheid en speelsheid. Je bent de grote vakantiezus voor onze kinderen (ons gezin werd uitgebreid met een zoon) en ze hebben het vaak over jou. Ook vertellen ze weleens aan mensen dat ze een grote zus hebben en dat ze in Duitsland woont! Weet dat we veel aan je denken het hele jaar door. Weet dat je altijd welkom bent, er is een plaats voor je vrij.

Dikke knuffel van je ‘vakantiemem’

Deze brief is geschreven door vakantieouder Sanne van der Weide. Ze heeft Europa Kinderhulp toestemming gegeven om deze brief te publiceren.

*De naam van het vakantiekind is gefingeerd i.v.m. haar privacy

2 Comments

Post a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij proberen je dan zo snel mogelijk antwoord te geven.

Contact

Stichting Europa Kinderhulp,
Kerkbuurt 27, 1551 AB Westzaan
Banknummers
NL78RABO 0147.40.06.27