Europa Kinderhulp

Louis en Mary: Vakantiegezin van 1995-2007 en dit jaar weer!

Bijna 30 jaar geleden waren Louis en Mary vakantieouder van de Duitse Alexander. Hij kwam 12 jaar lang bij hen op vakantie. Ze vertellen: “De laatste keer was hij eigenlijk te oud, maar hij mocht toch nog één keer met de bus meekomen, omdat hij zó graag naar ons toe wilde. Zat ie daar, als grote gozer van een jaar of 17 tussen al die kleine kinderen…”

Onderzoekend en impulsief
Omdat het stel zo lang vakantiegezin is geweest, hebben ze een hoop meegemaakt. Mary: “Het eerste jaar was heel erg wennen. Het tweede jaar was moeilijk, we besloten het toen nog één jaar te proberen. Vanaf het derde jaar ging het zo goed dat we doorgepakt hebben. De ondersteuning van Europa Kinderhulp was ook altijd goed. Zij belden af en toe op en je kon ook zelf bellen. Alexander was wel een wildebras, als hij naar huis ging was er altijd wel wat stuk; een deurkruk, een kastje, allemaal kleine dingen hoor. We hebben ook veel gelachen met hem, hij was heel onderzoekend en impulsief. Hij mocht ooit een kratje op de lopende band zetten bij de supermarkt. En vroeg: ‘Wo geht das hin?’ Toen moest ik hem aan zijn voeten van de band aftrekken.”

“Hij heeft nog steeds contact met onze buurjongen van vroeger”

Deel van de familie
Doordat Alexander jaren achtereen bij het gezin op vakantie kwam, ging hij echt bij de familie horen. Mary: “Hij deed met alles mee wat bij de familie hoorde en ging bijvoorbeeld mee naar verjaardagen. We hadden ook een buurjongen van zijn leeftijd, daar heeft Alexander in de zomer veel mee gespeeld. Ook zij hebben nog contact! Ze sturen elkaar felicitaties via Facebook met hun verjaardag.”

Tas vol brieven, kaarten en foto’s
Toen Europa Kinderhulp voor Alexander ophield vanwege zijn leeftijd is hij ook nog een keer zelf met de trein geweest. Een hele onderneming, “maar het ging best”, aldus Louis. En later is het stel ook nog twee keer bij hem op bezoek geweest, één keer in Oostenrijk en één keer in Zwitserland, waar Alexander naartoe verhuisd was. Mary: “Toen we bij hem op bezoek waren, pakte hij een grote tas; die zat vol met de brieven en kaarten die we gestuurd hadden en met de fotoboekjes die we hem altijd gaven na de vakantie. Het is een schat van een gozer!”

Louis en Mary vertellen als een trotse vakantieouders: “Hij leert en werkt nu met demente bejaarden. Hij heeft een auto gekocht en zijn rijbewijs gehaald! Wij zien Alexander nu minder, maar we appen best regelmatig, zeker als er iets bijzonders plaatsvindt, zoekt hij contact. Als hij een goed cijfer haalt of een diploma, dan laat hij dat via de app altijd weten. Ook met kerstmis en nieuwjaar hebben we altijd contact met elkaar.”

Voorlezen als dierbaarste herinnering
De vakanties bij Louis en Mary hebben veel voor Alexander betekend. Zo zei hij ooit tijdens de terugweg tegen een van de begeleiders in de bus: “Dit is de mooiste vakantie die een kind zich kan wensen!” Hij heeft, toen hij wat ouder was, ook tegen henzelf verteld wat hem het meest was bijgebleven, hij zei: “Weet je wat ik het allerleukst vond? Als jullie gingen voorlezen uit Jip & Janneke.” Mary: “Dat lijkt voor ons heel simpel, maar dat stukje aandacht ’s avonds was voor hem het allermooiste.”

Opnieuw vakantieouders
Een poosje geleden sprak Mary de mensen die hen al die jaren geleden enthousiast hadden gemaakt voor Europa Kinderhulp. Het bleek dat zij sinds een paar jaar weer elke zomer een vakantiekind uitnodigen. Daarop besloten Louis en Mary besloten om zichzelf ook weer aan te melden. Dus komende zomer staat er, na 15 jaar, weer een vakantiekindje op de stoep!

*Alexander heeft toestemming gegeven voor de publicatie van dit interview en de foto’s

Heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij proberen je dan zo snel mogelijk antwoord te geven.

Contact

Stichting Europa Kinderhulp,
Kerkbuurt 27, 1551 AB Westzaan
Banknummers
NL78RABO 0147.40.06.27