Europa Kinderhulp

Anders

Anders
Je kent het wel, je bent bij iemand op bezoek en de dingen gaan er anders dan bij jou thuis. Ook voor de vakantiekinderen is dat natuurlijk het geval, zeker bij een eerste keer. Ze komen in een onbekend huis, (vaak) in een vreemd land bij mensen die ze nog nooit eerder hebben gezien, die regels en gewoontes hebben die ze thuis niet gewend zijn. Dat is natuurlijk best even wennen!

Iedere dag spaghetti
Bij het eten zie je vaak verschillen; de kinderen zijn soms niet gewend om groenten te eten of zijn verbaasd dat er genoeg eten is om twee keer op te scheppen. En Hollandse kost kan ook heel anders zijn, dan wat er thuis wordt opgediend. Zo merkte en een vakantiekindje eens op: “Eten jullie dan niet elke dag spaghetti?” Ook het samen (aan tafel) eten is iets wat voor velen nieuw is.

Écht gezien worden
Niet alleen het samen eten, maar het samenzijn überhaupt is iets wat veel van de vakantiekinderen in het dagelijks leven moeten missen. Door de moeilijkheden in het gezin, blijft er weinig tijd over voor de kinderen, waardoor ze een groot deel van de tijd op zichzelf zijn aangewezen. Daarom leggen we bij Europa Kinderhulp zo veel nadruk op tijd en aandacht; zodat de kinderen zich gezien en gehoord voelen.

Een vakantieouder: “Als Max* bij ons is, kletst hij altijd de oren van ons hoofd. Hij vertelt over school, vriendjes, welke YouTube filmpjes hij graag kijkt en noem maar op. En als hij aan het spelen is, kijkt hij steeds even op om te zien of we naar hem kijken. Hij vindt het ook heel fijn om iets één op één met ons te doen, zoals een stukje fietsen over de dijk of helpen met klusjes.”

De kleine dingen
In het verlengde van de tijd en aandacht ligt ook ons uitgangspunt dat het tijdens de vakantie niet gaat om dure, speciale uitjes, maar juist om de kleine dingen. Wat de kinderen zich later jaren nog herinneren, is bijvoorbeeld dat ze voor het slapengaan werden voorgelezen door hun vakantieouders. Tijdens de ‘gewone’ momenten kunnen de meest speciale herinneringen ontstaan.

Een moeder uit een vakantiegezin vertelt: “Natuurlijk doen we ook altijd wat leuke uitjes als onze vakantiekinderen er zijn. Maar een van de momenten die mij het meest is bijgebleven is toen ik met hen en onze eigen dochters in de auto zat op de terugweg van het zwembad. Wij hadden destijds twee meisjes te logeren van 11 en bijna 13. Het gesprek ging over jongens, puberteit en kwam toen op ongesteld worden. De meiden wisten een beetje wat dat was, maar hadden nog heel veel vragen. Terwijl ik reed en zij op de achterbank zaten, voelden ze zich op hun gemak om er over te praten. We hadden zo’n mooi en open gesprek, ik ben blij dat ik ze wat gerust kon stellen en informatie kon geven.”

 

De anekdotes die hierboven beschreven staan, zijn misschien herkenbaar en wellicht ook helemaal niet. Het mooie is dat elke vakantiegezin anders is en elk vakantiekind ook. Je gaat samen ontdekken wat jullie van elkaar kunnen leren, waarin jullie verschillend zijn… of juist op elkaar lijken!

Wil jij ook samen herinneringen maken? Geef je dan op als vakantieouder:  https://europakinderhulp.nl/aanmelden-vakantieouder/

*De naam “Max” is gefingeerd in verband met zijn privacy

Heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij proberen je dan zo snel mogelijk antwoord te geven.

Contact

Stichting Europa Kinderhulp,
Kerkbuurt 27, 1551 AB Westzaan
Banknummers
NL78RABO 0147.40.06.27