Europa Kinderhulp

10 Jaar lief & leed: het vakantiejubileum van Marja en Keanu

“Hij komt de bus uit en vliegt je armen in, ook nu met zijn veertien jaar. Die band is goed. En het geeft zoveel voldoening!” Het zijn de woorden van vakantieouder Marja, die dit jaar Keanu* voor maar liefst de tiende (!) keer uitnodigde voor een zomervakantie.

Lekker aan het rommelen
Als sinds zijn vierde komt Keanu jaarlijks op vakantie bij Marja. Toen nog een klein ventje dat net uit de luiers was en inmiddels een flinke gozer van net 14 jaar. Ook nu zij verhuisd is naar een bejaardenwoning is hij nog altijd meer dan welkom. Marja heeft een logeerkamer voor hem op zolder, waar hij naar hartenlust kan spelen. Marja: “Dat gaat heel goed. Hij speelt lief boven met blokken of magneten, hij is altijd aan het rommelen. Hij hoeft het niet op te ruimen en heeft het lekker naar zijn zin. Hij hoeft pas op te ruimen als hij naar huis gaat, dan is het vaak netter dan wanneer ik het deed!”

Vertrouwd gevoel
De twee kunnen het goed vinden samen, het is voor beiden heel vertrouwd. Ook buiten de zomervakantie zien de twee elkaar, zo komt Keanu bijvoorbeeld ook logeren in de kerstvakantie. Marja: “Ik kijk ernaar uit als hij weer komt. Je hoeft geen gekke dingen te doen, geef ‘m een knutselwerk en hij is blij. We hebben een hele zondag samen zitten diamond painten en ondertussen kletsen we samen. Dan zegt hij: ‘Gezellig hè, oma?’ Ik heb er geen kind aan.” Dat Keanu haar oma noemt, is er vanzelf ingeslopen. Als hij op vakantie is komen er ook weleens kleinkinderen op bezoek en ‘oma’ zeggen is wel zo makkelijk. “Ik zie hem echt een beetje als mijn kleinzoon.”

“Het geeft zoveel voldoening”

Samen naar de camping
Dit jaar kwam Keanu dus voor de tiende keer. Om het te vieren zijn de twee samen naar de camping geweest waar Marja vroeger altijd met haar dochters kwam en Keanu altijd zoveel over had verteld. Marja: “Ik wilde dat hij het met eigen ogen zou zien”. Ook Keanu had iets bijzonders in petto voor hun jubileum. Hij had een speciaal cadeautje mee: een dienblad met lichtjes, een beker, een plantje en een foto. “Ik heb het bedacht en ben het zelf wezen halen”, vertelde hij haar.  Marja had de tranen ervan in haar ogen, vertelt ze.

Altijd welkom
Marja is inmiddels al 25 jaar vakantieouder. Voor Keanu zijn er ook andere kinderen bij haar te logeren geweest. Toen haar eigen kinderen de deur uit waren is ze even gestopt, maar het ging toch weer kriebelen. Marja: “Ze vragen niet veel en er zijn zoveel kinderen die het kunnen gebruiken.” Ook haar oudste dochter is vakantieouder geworden, zij heeft een Duits kindje te logeren gehad. Keanu is voor Marja wel het laatste kindje dat ze uitnodigt, ze is op leeftijd en vindt het wel mooi geweest. Maar tegen Keanu heeft ze gezegd “Zolang je wilt, mag je komen. Je bent altijd welkom!”

* De naam Keanu is gefingeerd i.v.m. zijn privacy. Om diezelfde reden is er gekozen om gebruik te maken van een stockfoto. De mensen op de afbeelding zijn dus niet Marja en Keanu.

Heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij proberen je dan zo snel mogelijk antwoord te geven.

Contact

Stichting Europa Kinderhulp,
Kerkbuurt 27, 1551 AB Westzaan
Banknummers
NL78RABO 0147.40.06.27