Tips & Ervaringen

Tips en ervaringen

Voor vakantieouders

Lees hieronder een mooie ervaring van een vakantieouder. Meer verhalen van vakantieouders én vakantiekinderen lees je in onze blogs. Verder hebben we nog een aantal slimme tips voor je op een rijtje gezet. Ook vind je hieronder leuke 'printables' en knutselideeën voor samen met je vakantiekind.

Ons vakantiekind uit Duitsland was met nog twee zussen door Europa Kinderhulp uitgenodigd. Na afscheid te hebben genomen van de grotere zusjes, ging zij aan de hand met ons mee. Nog voelen wij het knijpen in onze handen van dit zesjarige meisje.

Bij de auto aangekomen kreeg ze een mooie knuffel, maar door de lange reis en de oververmoeidheid viel ze al snel in slaap. Thuis gekomen ging zij meteen op onderzoek uit. Nee, er waren geen kinderen meer in huis.

De volgende morgen, stond ze heel vroeg op om haar koffer te pakken, want ze ging op vakantie naar Holland! Oei dacht m’n vrouw, daar ga ik maar eens voor zitten. Hier is enige uitleg noodzakelijk. En dat lukte, want we hebben gedrieën intens genoten van die paar weken.

Onze eigen getrouwde meiden hadden twijfels over ons gastouderplan, maar ook zij hebben genoten van onze Duitse blondine. Nadat ons vakantiekind was vertrokken hebben we er samen nog lang over nagepraat en hebben we weemoedig de foto’s bekeken.

In januari 2019 hadden we al besloten om haar weer drie weken in ons gezin op te nemen. Daar stonden we weer op het station Apeldoorn. De trein stopte en al knuffelend vloog ons vakantiekind op m’n vrouw af. Er waren echt tranen van geluk. Ze was nu een jaartje ouder en wijzer, ze was ook minder gespannen en geluk straalde van haar smoeltje. Onderweg kreeg ze een presentje van onze kleinzoon. Ze praatte en speelde aan een stuk door. Het was echt dolle pret. Van alle kanten werden ons vakantiekind en onze kleinzoon verwelkomd.

Via de bekende spaarsystemen in Nederland zijn we een dagje naar de Efteling en naar het Dolfinarium geweest. We waren alle vier gesloopt.

McDonald’s hoefde niet meer, maar opa startte een thuis restaurant en dat viel in goede aarde. Na deze drie weken was het afscheid nog moeilijker. Gelukkig bleef onze kleinzoon nog even, zodat we nog afleiding hadden. Afgelopen oktober werden we heel spontaan gebeld door ons meisje en haar familie. “Hartelijk geluk gewenst met jullie 40 jarig huwelijk”. Een herinnering om nooit te vergeten.

Wat te doen

bij heimwee?

Heimwee is een Duits leenwoord, waarmee een verlangen of weemoed wordt uitgedrukt naar de geborgenheid en zekerheid van het bekende. Laat de kinderen voor het slapen gaan een kruisje zetten op de heimweekalender bij de voorbije dag, heimwee is voor het slapen gaan erger dan overdag!

Wat te doen bij heimwee? + -

Tijdens de informatiedag in Zuid-Holland heeft een deskundige een presentatie gegeven over ‘heimwee’ en daarna vragen beantwoord. Wil je deze presentatie zien? Klik dan hier.
Tip: Maak een heimweekalender waarbij je de dagen aftelt tot de terugreis. Plak er foto’s of plaatjes bij of vul alvast enkele activiteiten in, die je gepland hebt. Je kunt op de kalender ook bijhouden wat jullie gedaan hebben, als een soort dagboekje. 

Knutselplezier + -

Hieronder vind je een aantal hulpmiddelen die je kunt gebruiken tijdens het verblijf van jouw vakantiekind. Ook willen wij je een aantal leuke ideeën geven om met de kinderen te doen bij mooi of slecht weer, voor jong en oud, jongens en meisjes. Heel veel plezier bij het maken en graag zien we de foto’s van diverse kunstwerken.
Ook vindt je nog wat low budget tips voor dagjes uit.

Knutselideetjes voor alle leeftijden
Low budget uitstapjes.

Woordenlijst Duits
Woordenlijst Frans

De talenapp BravoLol is ook goed te gebruiken om elkaar beter te kunnen verstaan. De basisversie van deze app is gratis te downloaden in de appstores van Google en Apple maar ook de extra opties zijn na het bekijken van een reclame gratis. Op www.bravolol.com kunt u zien welke talen beschikbaar zijn.

Knutselplezier (zelf uitprinten) + -

Hieronder vind je een aantal kleurplaten en spelletjes, sommige met een feestdagenthema. Deze spelletjes kun je zelf uitprinten en opsturen (of mailen) naar jouw vakantiekind, of ga er gezellig zelf mee aan de slag!
kleurplaat
zoek en vind

zoekspel “I spy” – kerst
memory (deel 1) – kerst
memory (deel 2) – kerst
kerstspellen als worddocument

Wat te doen bij een tekenbeet? + -

Van een tekenbeet kun je ziek worden. Als vakantieouder ga je vast wel eens met je vakantiekind aan de wandel in bos, hei, park of duin. Maar teken kunnen ook voorkomen in je eigen tuin. Controleer jezelf en de kinderen op tekenbeten nadat je ‘in het groen’ bent geweest. Is iemand gebeten door een teek, dan is het belangrijk dat je hem snel weghaalt. Via  deze link naar de website van het RIVM vind je informatie over teken, tekenbeten en ziekten die door teken overgedragen kunnen worden. Voor meer informatie over de ziekte van Lyme volg je deze link naar het RIVM. Waar teken veel voorkomen en hoe je tekenbeten kunt melden, kun je zien via deze link.

Heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij proberen je dan zo snel mogelijk antwoord te geven.

Contact

Stichting Europa Kinderhulp,
Kerkbuurt 27, 1551 AB Westzaan
Banknummers
NL78RABO 0147.40.06.27