Tips & Ervaringen

Tips en ervaringen

Voor vakantieouders

Lees hieronder een mooie ervaring van een vakantieouder. Meer verhalen van vakantieouders én vakantiekinderen lees je in onze blogs. Onder het kopje 'Algemene informatie voor vakantieouders' vind je allerlei handige tips voor zaken waar je als vakantieouder mee te maken kunt krijgen tijdens het verblijf van jouw vakantiekind. Verder hebben we op deze pagina nog een aantal leuke activiteiten, uitjes en knutselideeën voor samen met je vakantiekind op een rijtje gezet.

Ons vakantiekind uit Duitsland was met twee zussen door Europa Kinderhulp uitgenodigd. Na afscheid te hebben genomen van de grotere zusjes, ging zij aan de hand met ons mee. Nog voelen wij het knijpen in onze handen van dit zesjarige meisje.

Bij de auto aangekomen kreeg ze een mooie knuffel, maar door de lange reis en de oververmoeidheid viel ze al snel in slaap. Thuis gekomen ging zij meteen op onderzoek uit. Nee, er waren geen kinderen meer in huis.

De volgende morgen, stond ze heel vroeg op om haar koffer te pakken, want ze ging op vakantie naar Holland! Oei dacht m’n vrouw, daar ga ik maar eens voor zitten. Hier is enige uitleg noodzakelijk. En dat lukte, want we hebben gedrieën intens genoten van die paar weken.

Onze eigen getrouwde meiden hadden twijfels over ons gastouderplan, maar ook zij hebben genoten van onze Duitse blondine. Nadat ons vakantiekind was vertrokken hebben we er samen nog lang over nagepraat en hebben we weemoedig de foto’s bekeken.

In januari 2019 hadden we al besloten om haar weer drie weken in ons gezin op te nemen. Daar stonden we weer op het station Apeldoorn. De trein stopte en al knuffelend vloog ons vakantiekind op m’n vrouw af. Er waren echt tranen van geluk. Ze was nu een jaartje ouder en wijzer, ze was ook minder gespannen en geluk straalde van haar smoeltje. 

Via de bekende spaarsystemen in Nederland zijn we een dagje naar de Efteling en naar het Dolfinarium geweest. We waren alle vier gesloopt. McDonald’s hoefde niet meer, maar opa startte een thuis restaurant en dat viel in goede aarde.

Na deze drie weken was het afscheid nog moeilijker. Afgelopen oktober werden we heel spontaan gebeld door ons meisje en haar familie. “Hartelijk geluk gewenst met jullie 40 jarig huwelijk”. Een herinnering om nooit te vergeten.

Wat te doen bij

vragen tijdens het verblijf?

Heb je tijdens het verblijf van je vakantiekind vragen of loop je tegen een probleem aan? Schroom dan niet om contact op te nemen met jouw contactpersoon. Wij denken graag met je mee, zodat de vakantie voor jou én je vakantiekind een fijne ervaring is.

Algemene informatie voor vakantieouders + -

In onderstaand document staat algemene informatie voor tijdens het verblijf van het vakantiekind. Ook hebben we enkele tips en aandachtspunten voor tijdens het verblijf opgenomen. Voor specifieke informatie over het vakantiekind, aankomst- en vertrektijden en de familiedag ontvangen de vakantieouders een apart bericht van hun Regionaal Coördinator Kinderreis (RCK).

 

Klik hier voor de Algemene Informatie voor Vakantieouders 

Wat te doen bij heimwee? + -

Tijdens de informatiedag in Zuid-Holland heeft een deskundige een presentatie gegeven over ‘heimwee’ en daarna vragen beantwoord. Wil je deze presentatie zien? Klik dan hier.
Tip: Maak een heimweekalender waarbij je de dagen aftelt tot de terugreis. Plak er foto’s of plaatjes bij of vul alvast enkele activiteiten in, die je gepland hebt. Je kunt op de kalender ook bijhouden wat jullie gedaan hebben, als een soort dagboekje. 

Wat te doen bij een tekenbeet? + -

Van een tekenbeet kun je ziek worden. Als vakantieouder ga je vast wel eens met je vakantiekind aan de wandel in bos, hei, park of duin. Maar teken kunnen ook voorkomen in je eigen tuin. Controleer jezelf en de kinderen op tekenbeten nadat je ‘in het groen’ bent geweest. Is iemand gebeten door een teek, dan is het belangrijk dat je hem snel weghaalt. Via  deze link naar de website van het RIVM vind je informatie over teken, tekenbeten en ziekten die door teken overgedragen kunnen worden. Voor meer informatie over de ziekte van Lyme volg je deze link naar het RIVM. Waar teken veel voorkomen en hoe je tekenbeten kunt melden, kun je zien via deze link.

Tips voor contact met het thuisfront + -

We raden af om het kind telefonisch met de ouder(s)/verzorger(s) te laten spreken, de ervaring leert dat dit heimwee versterkt. Een mooi alternatief is om het vakantiekind een kaartje naar huis te laten sturen. Haal een leuke kaart in de winkel of maak er één online met alvast wat foto’s van het kind erop. Handige websites hiervoor zijn bijvoorbeeld www.greetz.nl of www.kaartje2go.nl

Woordenlijsten en vertaalapps + -

Hieronder vind je een aantal hulpmiddelen die je kunt gebruiken tijdens het verblijf van jouw vakantiekind.

Woordenlijst Duits
Woordenlijst Frans

Of download een talenapp, zoals Google Translate, Microsoft Translator of ITranslate Vertalen.

Uitjes & Activiteiten + -

Bij Europa Kinderhulp gaat het niet om dure uitjes, maar om aandacht. Samen een spelletje doen, een stukje fietsen of een wandeling in het bos is voor de kinderen al heerlijk. Om de dagen te vullen zetten we hier nog wat (low budget) ideeën op een rijtje:

 • Cupcakes, appelflappen of een taart bakken
 • Picknick
 • GeoCachen (speurtocht via een gratis app, www.geocaching.nl)
 • Zwemmen in zwembad, zee of meer (houdt er rekening mee dat niet alle vakantiekinderen een diploma hebben)
 • Filmavond met wat lekkers
 • Bezoekje aan de lokale kinderboerderij
 • Voetballen, tennissen, badmintonnen
 • Pret in de tuin: zet bij warm weer een badje neer of de tuinsproeier aan om doorheen te rennen of houdt een watergevecht
 • (Kinder)wandeling in een natuurgebied. In veel bossen staan er onderweg speeltoestellen of zijn er klimparcoursen voor kinderen. www.natuurmonumenten.nl
 • Samen een klusje doen; iets timmeren, gras maaien, koken…
 • Barbecueën
 • Vissen
 • Vliegeren

Knutselideetjes voor alle leeftijden
Low budget uitstapjes.

Knutselplezier (zelf uitprinten) + -

Hieronder vind je een aantal kleurplaten en spelletjes, sommige met een feestdagenthema. Deze spelletjes kun je zelf uitprinten en opsturen (of mailen) naar jouw vakantiekind, of ga er gezellig zelf mee aan de slag!
kleurplaat
zoek en vind

zoekspel “I spy” – kerst
memory (deel 1) – kerst
memory (deel 2) – kerst
kerstspellen als worddocument

Heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij proberen je dan zo snel mogelijk antwoord te geven.

Contact

Stichting Europa Kinderhulp,
Kerkbuurt 27, 1551 AB Westzaan
Banknummers
NL78RABO 0147.40.06.27